O nama - Informacije o kompaniji, kontakt podaci
Proizvodi - Asortiman čajeva Small Tree
O čaju - Istorijat, činjenice, zanimljivosti
Pribor - šoljice, čajnici, kutije, filteri
Pomoć - kada piti čaj, kako izabrati vrstu
Kontakt - lokacija, prodajni objekti

Crni čaj ili KOU-CHA

Kao simbol «britanizma», kao zaostavština kolonijalizma, čaj se u Velikoj Britaniji pije tek oko 350 godina, od vremena venčanja kralja Čarlsa II i Portugalske princeze Katarine. Nasuprot tome, u zemljama jugoistočne Azije (Indiji, Kini, Tibetu i  Burmi), čaj se pije preko 4500 godina. Najveći proizvodjači čaja su Indija, Kina i Šri Lanka. Prema količini konzumacije u svetu, čaj je na drugom mestu, odmah iza vode.


Crni čaj isto kao i zeleni, beli, žuti čaj i Oolong vodi poreklo od biljke Camellia Sinensis, i pripada grupi fermentisanih čajeva.
Najviše oksidirana varijanta, crni čaj, odlikuje se najjačom aromom i relativno najvećom koncentracijom kofeina, a sadrži nešto manje korisnih sastojaka u odnosu na «svetlije» varijante. Napitak u nerafiniranoj formi, iako sadrži, koliko je otkriveno istraživanjima, oko 700 hemijskih supstanci, gotovo da nema ugljenih-hidrata, proteina i masti. Prirodni je izvor polifenolnih antioksidanasa u formi kateina (30 % sirove supstance) i tanina, aminokiseline teanina, metilksantina (u formi kofeina do 3%, teobromina, teofilina...), vitamina C, E i K,i količine fluorida.
Nakon branja listovi biljke čaja ostavljaju se na vazduhu da se osuše 14-18 sati, pri čemu listovi gube 30-50 % svoje težine. Nakon sušenja, sledi proces valjanja pri kome ivice listova pucaju, a sokovi i eterična ulja izlaze iz lista na površinu. U procesu fermentacije, pod uticajem enzima, listići razvijaju karakterističnu boju i aromu. U trenutku kad su aroma i ukus čaja potpuno razvijeni, dalja fermentacija se prekida prženjem listića u velikim pećima. Ovim procesom se sokovi bogati aromom zadržavaju na površini lista i ostaju tamo sve dok ih ne uronimo u šoljicu vrele vode. Na kraju procesa, odvajaju se celi listići od pokidanih delova lista i  prašine, pa  se čaj sortira prema kvalitetu.

Po veličini lista crni čaj svrstavamo u sledeće kategorije:
1. O P – celi listovi, srednje veličine
2. F O P - Flowery Orange Pekoe- čaj visokog kvaliteta dobija se od mladih listova i vrhova biljke
3  G F O P – prvoklasni čaj sa svetlo zlatnim vrhovima
4. T G F O P – ovo je čaj FOP kvaliteta sa visokim sadržajem zlatno žutih vrhova
5. F T G F O P – visoko kvalitetni FOP
6. S F T G F O P –ovo je najbolji FOP
7. BOP - Broken Orange Pekoe, listovi su polomljeni tokom procesa valjanja, čaj od lomljenih listova
8. S -  Souchong, često se koristi za dimljeni čaj iz Kine i Tajvana
9.CL-  na plantažama gde se bere čaj koji kasnije nosi ovu oznaku, najčešće se medjuredno gaji još neka biljka koja je zaslužna za specifičan ukus i aromu datog čaja

Nekoliko stvari koje bi trebalo da znate o dobrobitima crnog čaja.
 1.Crni čaj je koristan za krvne sudove i bolesti srca.
2. Crni čaj sprečava nastanak i razvoj tumorskih ćelija.
3. Crni čaj ima pozitivan efekat na metabolizam masti i insulina.
4. Crni čaj deluje pozitivno na kognitivne sposobnosti. Studija iz Japana pokazuje da je rizik nastanka kognitivnog napada za 50 % manja kod osoba koje dnevno konzumiraju više od dve šolje crnog čaja.
5. Crni čaj smanjuje koncentraciju stres-hormona.
6. Crni čaj pozitivno djeluje na upalne bolesti creva.
7. Crni čaj neutrališe neprijatni zadah iz usta, zahvaljujući polifenolima, koji otežavaju razvoj bakterija.
Poznati su pozitivni efekti kofeina iz crnog čaja. 15-50 mg kofeina iz šolje čaja ima sledeće pozitivne efekte: smanjuje rizik nastanka Parkinsonove bolesti i poboljšava kratkotrajnu memoriju, povećava fizičku izdržljivost, olakšava zdravi gubitak telesne težine, smanjuje intenzitet eventualne glavobolje, smatra se korisnim u tretmanu bronhijalne astme.
Svima onima koji nemaju naviku, iz gore-navedenih brojnih argumentovanih razloga, savjetujemo razvijanje navike konzumiranja umerenih količina crnog čaja, ovog ukusnog i zdravog napitka.

U našoj ponudi možete pronaći crne čajeve razičitog geografskog porekla:
Darjeeling – čaj iz Indije, koji se uzgaja na južnim padinama Himalaja.Čaj ima svetlu boju, blag ukus i slatkastu aromu.
Assam – čaj iz severno istočne Indije, oporog i jakog ukusa , infuzije tamno kestenjaste boje.
Ceylon – čaj iz Šri Lanke, osvežavajućeg i nenapadnog ukusa , daje infuziju koja je u nijansama izmedju Darjeeling i Assam čaja.
Bez obzira na činjenicu da je Kina najveći proizvodjač zelenog čaja, u njenim provincijama Yunnan, Fujian, Anhui, Hunan i Sichuan uzgaja se kvalitetni crni čaj.
Yunnan – je čaj koji dolazi iz Kineske provincije, sa istim imenom, a nalazi se u blizini granice sa Tibetom, Laosom, Vijetnamom i Mijanmarom. Crvenkasto – zlatna mešavina, daje čaj prijatnu aromu.Iz ove provincije dolazi  i po kvalitetu visoko plasiran  Pu Erh čaj .
Anhui, provincija u kojoj se u stenovitim planinama uzgaja Keemun, jedan od najpopularnijih kineskih čajeva. Odlikuje se nižim sadržajem kofeina  i tanina, dajući napitak bogato , slatkastog kusa.
Iz Fujian provincije dolazi čaj čiji ukus vas neće ostaviti ravnodušnim. Lapsang souchong ili "Logorska vatra" nadimak po kojem je poznat u krugu ljubitelja čaja.

Kada je reč o pripremi čaja, bićete u prilici da čujete različite savete, i mišljena, ali u pripremi čaja treba se pridržavati samo jednog osnovnog pravila, a to je zadovoljiti sopstveni ukus.  Mi smo vam dali predloge, a vi pripremite svoju omiljenu šoljicu čaja i uživajte.

^^ Nazad na vrh strane ^^