Image Alt

O čajevima

CRNI ČAJ

Crni čaj

Kao simbol «britanizma», kao zaostavština kolonijalizma, čaj se u Velikoj Britaniji pije tek oko 350 godina, od vremena venčanja kralja Čarlsa II i portugalske princeze Katarine. Nasuprot tome, u zemljama jugoistočne Azije (Indiji, Kini, Tibetu i  Burmi), čaj se pije preko 4500 godina. Najveći proizvodjači čaja su Indija, Kina i Šri Lanka. Prema količini konzumacije u svetu, čaj je na drugom mestu, odmah iza vode.

Crni čaj isto kao i zeleni, beli, žuti čaj i oolong vodi poreklo od biljke Camellia Sinensis i pripada grupi fermentisanih čajeva.
Najviše oksidirana varijanta, crni čaj, odlikuje se najjačom aromom i relativno najvećom koncentracijom kofeina, a sadrži nešto manje korisnih sastojaka u odnosu na «svetlije» varijante. Napitak u nerafiniranoj formi, iako sadrži, koliko je otkriveno istraživanjima, oko 700 hemijskih supstanci, gotovo da nema ugljenih-hidrata, proteina i masti. Prirodni je izvor polifenolnih antioksidanasa u formi kateina (30% sirove supstance) i tanina, aminokiseline teanina, metilksantina (u formi kofeina do 3%, teobromina, teofilina…), vitamina C, E i K i količine fluorida.
Nakon branja listovi biljke čaja ostavljaju se na vazduhu da se osuše 14-18 sati, pri čemu listovi gube 30-50% svoje težine. Nakon sušenja, sledi proces valjanja pri kome ivice listova pucaju, a sokovi i eterična ulja izlaze iz lista na površinu. U procesu fermentacije, pod uticajem enzima, listići razvijaju karakterističnu boju i aromu. U trenutku kad su aroma i ukus čaja potpuno razvijeni, dalja fermentacija se prekida prženjem listića u velikim pećima. Ovim procesom se sokovi bogati aromom zadržavaju na površini lista i ostaju tamo sve dok ih ne uronimo u šoljicu vrele vode. Na kraju procesa, odvajaju se celi listići od pokidanih delova lista i  prašine, pa se čaj sortira prema kvalitetu.

 

Po veličini lista crni čaj svrstavamo u sledeće kategorije:
1. O P – celi listovi, srednje veličine
2. F O P – Flowery Orange Pekoe- čaj visokog kvaliteta dobija se od mladih listova i vrhova biljke
3. G F O P – prvoklasni čaj sa svetlo zlatnim vrhovima
4. T G F O P – ovo je čaj FOP kvaliteta sa visokim sadržajem zlatno žutih vrhova
5. F T G F O P – visoko kvalitetni FOP
6. S F T G F O P –ovo je najbolji FOP
7. BOP – Broken Orange Pekoe, listovi su polomljeni tokom procesa valjanja, čaj od lomljenih listova
8. S –  Souchong, često se koristi za dimljeni čaj iz Kine i Tajvana
9. CL-  na plantažama gde se bere čaj koji kasnije nosi ovu oznaku, najčešće se medjuredno gaji još neka biljka koja je zaslužna za specifičan ukus i aromu datog čaja.

 

Nekoliko stvari koje bi trebalo da znate o dobrobitima crnog čaja.
1. Crni čaj je koristan za krvne sudove i bolesti srca.
2. Crni čaj sprečava nastanak i razvoj tumorskih ćelija.
3. Crni čaj ima pozitivan efekat na metabolizam masti i insulina.
4. Crni čaj deluje pozitivno na kognitivne sposobnosti. Studija iz Japana pokazuje da je rizik nastanka kognitivnog napada za 50% manja kod osoba koje dnevno konzumiraju više od dve šolje crnog čaja.
5. Crni čaj smanjuje koncentraciju stres-hormona.
6. Crni čaj pozitivno djeluje na upalne bolesti creva.
7. Crni čaj neutrališe neprijatni zadah iz usta, zahvaljujući polifenolima, koji otežavaju razvoj bakterija.

 

Poznati su pozitivni efekti kofeina iz crnog čaja. 15-50 mg kofeina iz šolje čaja ima sledeće pozitivne efekte: smanjuje rizik nastanka Parkinsonove bolesti i poboljšava kratkotrajnu memoriju, povećava fizičku izdržljivost, olakšava zdravi gubitak telesne težine, smanjuje intenzitet eventualne glavobolje, smatra se korisnim u tretmanu bronhijalne astme.
Svima onima koji nemaju naviku, iz gorenavedenih brojnih argumentovanih razloga, savetujemo razvijanje navike konzumiranja umerenih količina crnog čaja, ovog ukusnog i zdravog napitka.

 

U našoj ponudi možete pronaći crne čajeve razičitog geografskog porekla:
Darjeeling – čaj iz Indije, koji se uzgaja na južnim padinama Himalaja. Čaj ima svetlu boju, blag ukus i slatkastu aromu.
Assam – čaj iz severno istočne Indije, oporog i jakog ukusa , infuzije tamno kestenjaste boje.
Ceylon – čaj iz Šri Lanke, osvežavajućeg i nenapadnog ukusa , daje infuziju koja je u nijansama izmedju Darjeeling i Assam čaja.
Bez obzira na činjenicu da je Kina najveći proizvodjač zelenog čaja, u njenim provincijama Yunnan, Fujian, Anhui, Hunan i Sichuan uzgaja se kvalitetni crni čaj.
Yunnan – je čaj koji dolazi iz Kineske provincije, sa istim imenom, a nalazi se u blizini granice sa Tibetom, Laosom, Vijetnamom i Mijanmarom. Crvenkasto – zlatna mešavina, daje čaj prijatnu aromu.Iz ove provincije dolazi  i po kvalitetu visoko plasiran  Pu Erh čaj .
Anhui, provincija u kojoj se u stenovitim planinama uzgaja Keemun, jedan od najpopularnijih kineskih čajeva. Odlikuje se nižim sadržajem kofeina  i tanina, dajući napitak bogato, slatkastog kusa.
Lapsang Souchong – Iz Fujian provincije dolazi čaj čiji ukus Vas neće ostaviti ravnodušnim. Lapsang souchong ili „Logorska vatra“ nadimak po kojem je poznat u krugu ljubitelja čaja.

 

Kada je reč o pripremi čaja, bićete u prilici da čujete različite savete i mišljena, ali u pripremi čaja treba se pridržavati samo jednog osnovnog pravila, a to je zadovoljiti sopstveni ukus. Mi smo Vam dali predloge, a vi pripremite svoju omiljenu šoljicu čaja i uživajte.

PU ERH ČAJ

Pu Erh čaj

Istorija Pu Erh čaja je fascinantna. Pu Erh je jedna od najstarijih vrsta  čaja u Kini sa istorijom starom preko 1700 godina. U toku svoje istorije  Pu Erh je korišćen kao sredstvo plaćanja i ponudjen kao priznanje za cara Kine i do današnjeg dana je sačuvao svoju vrednost. Zbog svog jedinstvenog ukusa i arome smatra se kraljem čajeva. Ime je dobio po gradu Pu Erhu na jugozapadu Kine. Proizvodnja ovog čaja nastavljena je u provincijama južno od Yunnan provincije, najpoznatije su Xishuangbann, Lincang. Plantaže ovog čaja se nalaze na  visini od 2000 m, gde je vazduh, hladan i bridak, a zemljište izuzetno plodno.

 

 

Postoje dve vrste Pu Erh čaja: Zeleni Pu Erh “polu-zeleni čaj“ i crni Pu Erh, tačnije „tamno-zeleni čaj“. Kao i crni čaj , Pu Erh je takodje fermentisan. Za razliku od zelenog i crnog čaja, listovi koji se koriste za dobijanje Pu Erha su dugački i široki.
Slično dobrom vinu i ovaj čaj  svojim stajanjem postaje sve kvalitetniji i bogatiji ukusom, u prodaji se može naći čaj star i do 40 godina, naravno cena za ovako izuzetan i redak čaj je visoka.
Sa svojim umerenim zemljanim ukusom može biti dobar izbor za sve ljubitelje kafe, iz razloga što sadrži manje kofeina, a odičan je u kombinaciji sa mlekom. Pripremljena infuzija ima tamno crvenu boju. Smatra se odličnim izborom nakon bogatih i teških obroka. Njegova redovna konzumacija može pomoći tokom varenja, bržeg sagorevanja masti, umiriti neprijatan osećaj u stomaku, utoliti žedj i „otrezniti“ nakon burne večeri.

Oolong

Oolong

Oolong “sagorevač masti” ili “ Vu Long”, kako je drugi naziv za ovaj čaj. Oolong čaj nije imao nikakve veze sa zmajevima, već je dobio ime po svom pronalazač Vu Liang.

 

 

Za ovaj čaj vezana je interesantana priča o njegovom poreklu.
Vu Liang se jednoga dana posle berbe čaja vraćao kući, noseći nakupljeni teret na ledjima ugledao je jelena. On je zastao da ubije životinju i ponese je kući. Kada je stigao kući bio je zauzet pripremanjem jelena i sasvim je zaboravio da osuši svoj dragoceni čaj.
Do vremena kada se setio čaja prošlo je nekoliko dana i čaj je počeo da menja boju – on je bio zabrinut da mu čaj nije propao, ali ne želeći da baci svoje blago, svejedno je završio sa pripremom čaja. Kada je konačno bio gotov, pripremio je sebi šolju i utvrdio da je naišao na ukus ravan senzaciji. Na njegov iznenađujući novi čaj bio je mekši i aromatičniji, od svega što je ranije okusio.
Kada je napravio čaj za svoje komšije svi su želi da znaju kako mu  je to uspelo, a on je bio srećan da podeli svoju tehniku. Nedugo potom Vu-Liangov čaj je postao poznat širom pokrajine. Širom Kine pričalo se o novom čaju koji je postao poznat kao Vu-Long cha, ili Black Dragon tea.

 

Kada biste mogli da krenete od zelenog ka crnom čaju, negde na pola puta biste se sreli sa polu-fermentisanim čajem koji nazivamo oolong. Zadržao je svežinu zelenog čaja i bogatstvo crnog u skoro savršenom balansu.
Ovaj čaj se uzgaja u izuzetno uskom pojasu Kine, u provincijama Fujian i Guandong, kao i na ostrvu Tajvan.
Listići čaja ne smeju biti premladi niti prestari i odmah nakon branja se izlažu direktnoj sunčevoj svjetlosti, a potom puštaju da svenu. Tako omekšali listovi tresu se u košarama od bambusa dok im vrhovi ne ispucaju. Nakon toga suše se u hladovini. Proces protresanja i sušenja uzastopno se ponavlja više puta, pri čemu popucali rubovi listova usled fermentacije postaju crveni, dok centralni deo listova ostaje zelen. Postupak se ponavlja dok ne fermentira 20% površine lista, za tzv. zeleni Oolong, odnosno 60%, za klasični Oolong čaj. Kada je postignuta željena faza fermentacije, proces se odmah zaustavlja prženjem listova na visokoj temperaturi.

 

Oolong čaj se konzumira u zemljama jugoistočne Azije i  Japanu gde je izuzetno cenjen. Postoje stotine vrsta Oolong čajeva koji su klasifikovani prema grmu čaja, sezoni žetve i regionu gajenja. Svaki region u kome se gaju Ooolong ima svoju jedinstvenu aromu i tradiciju proizvodnje koja se  razlikuje od drugog regiona.

 

Oolong čaj bi trebalo preliti vodom koja je samo stidljivo proključala, oko 90 °C. Tradicionalni kineski način pripreme je poznat kao gongfu cha, gde gongfu (isto kao i „Kung Fu“, samo pišu različito) znači otprilike „mnogo posla“, i ”cha“ je čaj .
Ovo podrazumeva punjenje veoma malih čajnika (tradicionalno izrađenih od neglazirane gline)do trećine sa suvim lišćem čaja. Čajnik se prvo napuni sa toplom vodom i odmah isprazni, da se ‘probudi’ čaj i isperu moguće nečistoće. Potom se ponovo napuni i ostavi se vrlo kratko vreme, pre nego što se sipa u  male čaše za posluživanje. Čaj može biti prelivan sa toplom vodom nekoliko puta, ukus svake infuzije se suptilno razlikuje od predhodne i mnogi ljudi, čak više vole drugu infuziju više nego prvu, zbog manjeg sadržaja kofeina.
Ako do sada niste pravi je trenutak da probate neki od Oolong čajeva iz naše ponude.

ŽUTI ČAJ

Žuti čaj

Žuti čaj spada u grupu retkih čajeva, koji polako dobija priznanje u zapadnim zemljama. Ova čaj se proizvodi jedino u Kini, gde je njegova proizvodnja dugogodišnja tradicija.

 

 

Kao što ime sugeriše, žuti čaj je zlatno-žute boje, kako u fazi pre pripreme, a takvu boju ima i sama infuzija. Uprkos boji, žuti čaj ima isto dejstvo antioksidansa kao i zeleni čaj, ali nema jake „travnate“ arome koju mnogi mogu naći kao zamerku zelenom čaju.
Prvo, treba imati na umu da postoje dve vrste čaja, koji se naziva „žuti čaj“:
Prvi je pravi žuti čaj, koji je žut po izgledu i posebno napravljen za uklanjanje “travnatog“, ukusa zelenih čajeva.
Drugi „žuti čaj”, je dobio naziv jer su ga kineski Imperatori dobijali od seljaka na ime danka. Žuta boja je kraljevska, a sav čaj koji je plaćen kao danak je popularno nazvan „žuti čaj“.
Predmet našeg interesovanja je pravi žuti čaj.
Žuti čaj je čaj koji je fermentisan, tj. oksidirao je duže nego zeleni čaj, ali ne i potpuno kao crni ili oolong čaj. Faza sušenja je sporija, vlaga iz lista se sporije gubi i listovi ostaju žute boje.
S obzirom da  žuti čaj vodi poreklo od Camellia Sinensis, iste biljke kao i svi drugi čajevi (crni, zeleni, oolong, Pu-erh i beli čaj) i za njega se vezuju pozitivna svojstva.
Da biste pripremili ukusan žuti čaj, poterebno je da vodu dovedete do ključanja, i ostavite da se ohladi do 80°C. Za jednu šolju potrebna je jedna kašičica čaja (2-3g), i ostavite da odstoji od 1-3 minuta, u zavisnosti od jačine čaja koju preferirate.
Za vas smo izdvojili Huang Xiao Tea iz Kine.  Čaj čija je receptura davno izgubljena, pa ponovo otkrivena 1970. godine. Čaj je vrhunskog kvaliteta.

BELI ČAJ

Beli čaj

Šta je beli čaj? Ako znamo da je crni čaj u potpunosti fermentisan u toku obrade, zeleni čaj nije fermentisan uopšte, a Oolong čaj je polu-fermetisan, beli čaj je negde u sredini.
Baš kao i drugi čajevi i beli čaj potiče od biljke čaja Camelliae Sinensis. Za razliku od drugih čajeva, kod belog čaja listovi se beru pre nego što se u potpunosti otvore, dok su pupoljci i dalje prekriveni sitnim, belim dlačicama, kao bela kosa. Otuda i ime ovom čaju. Beli čaj je redji od drugih tradicionalnih čajeva i iz tog razloga malo skuplji.

 

 

Beli čaj je slično kao i zeleni čaj, prošao kroz vrlo malo obrade i bez fermentacije, ali postoji primetna razlika u ukusu. Većini zelenih čajeva je svojstven karakterističan „travnati“ ukus, ali belom čaju ne. Ukus je slatkast i osvežavajuć.
Ako mislite o svom zdravlju, možda ćete želeti da češće konzumirate bele čajeve. Oni sadrži znatno manje kofeina od ostalih sorti (15mg po serviranju, u odnosu na 40-50mg za crni čaj, i 20-30mg za zeleni). Neke studije su takođe pokazale da je beli čaj sadrži više antioksidanata od zelenog čaja.

 

Beli čaj je postao poštovan tokom vladavine  kineske dinastije Song (960-1279). Ovaj čaj je bio izbor dvora i dobijen je  kao priznanje za cara. Listovi i pupoljci belog čaja su samleveni u srebrni prah, koji se potom mutio u posudama u toku čajne ceremonije. Ovo je bila inspiracija za čuvenu japansku ceremoniju čaja.
Car dinastije Song je bio poznat po svojoj privrženosti belom čaju. Beli čaj je pronašao put kroz svoju dugu istoriju, donedavno je bio nepoznat van Kine i Orijenta. Danas je situacija potpuno drugačija i beli čaj je zbog svih svojih karakteristika pronašao put do potrošača  širom Sveta.
Kao i kod svih čajeva, postoji mnogo varijeteta belog čaj, sa poetskim nazivima kao što su: Beli Božur, Zlatni Mesec, Srebrna Igla i Beli Oblak. Beli čajevi su uglavnom proizvedeni u Kini i Japanu, ali proizvode se i u Darjeeling regionu u Indiji .

ARTISAN ČAJ

Artisan čaj

Artisan tea ili Blooming Tea predstavlja zeleni ili beli čaj koji se  ručno uvija u kuglice od kojih svaka predstavlja malo umetničko delo.
U samoj unutrašnjosti listova čaja nalazi se cvet ljiljana, jasmina ili nekog drugog cveta koji se nakon vremena provedenog u vrućoj vodi pred vama otvara,
i ostavlja neverovatan utisak zadovoljstva. U drevnoj Kini ovako dizajniran čaj se koristi već više od 1000 godina na raznim proslavama i svečanostima.

 

Uz ovaj čaj Vaš svaki dan može postati svečan i poseban.
Ukus ovoga čaja je u potpunosti isti kao ukus običnog zelenog ili belog čaja, jer ovaj čaj ne sadrži dodatne arome.

 

Svaka kuglica se može pripremiti 3 do 4 puta, u čajniku od 1l.

Izaberite svoj cvet i priredite čajanku za Vama drage osobe, reakcija neće izostati.

ROOIBOS ČAJ

Rooibos čaj

Ovaj čaj vodi poreklo od listova  žbunaste Rooibos biljke (Afrrički crveni žbun), koja se uglavnom gaji u okolini Sederberg planine u južnoj Africi, 200 km severno od Cape Town-a. Rooibos biljka je dobro prilagođena surovim uslovima ovog regiona, gde temperatura padne na nula stepeni Celzijusovih tokom zimskih meseci, a tokom leta na visini poraste i do 48 stepeni.

 

Još su davne 1770. god, istraživači zabeležili da domoroci pripremaju ukusan, aromatičan čaj, od neobične Rooibos biljke igličastih listova (Aspalathus Linearis). Da bi se dobio čaj domoroci  beru listove, seckaju ih sekirama, a zatim ih usitnjavaju čekićima, ostavljajući ih da na gomilama i vlaže vodom da bi započeo proces fermentacije.
Nakon toga listovi se na Suncu suše.

 

Ovaj recept koji datira od davnina, zadržao se i do danas, ali je sam postupak olakšan savremenim mašinama.

 

Godine 1904, Bendžamin Ginsberg, ruski imigranti i pionir u toj oblasti, zainteresovao se za Rooibos i počeo je da trguje sa ljudima iz planina. Činjenica da je Ginsberg potomak porodice koja je bila u industriji čaja u Evropi već vekovima, bila je dobra pozadina i davala mu je neophodno iskustvo da
na tržište plasira ovaj novi „Planinski čaj“.

 

 • Rooibos je potpuno čist i prirodan, ne sadrži nikakve aditive, konzervanse ili boje.
 • Rooibos je bez kofeina.
 • Rooibos sadrži snažne antioksidanse
 • Rooibos se preporučuje za osobe koje muči razdražljivost, glavobolja, poremećaj spavanja, nesanica, nervna napetost, blaga depresija ili hipertenzija.
 • Rooibos pomaže kod problema sa želudcem i  želudačnom kiselinom.
 • Rooibos ima anti-grčevita svojstva, i može se koristiti za umirenje grčeva u stomaku i kolika kod beba.
 • Rooibos pomaže kod alergije i astme.
 • Rooibos ima umirujuće dejstvo na kožu, oslobađa od svraba i iritacije kože ,kao što su ekcemi, osip i akne, kada se direktno primeni na zahvaćenu površinu.
 • Rooibos sadrži prirodne kalorije  bez zaslađivača, i zato je umirujuće piće za ljude na ograničenoj ishrani.
 • U Rooibos-u je nizak sadržaj tanina
 • Rooibos sadrži gvožđe, kalijum i bakar – minerale koji su neophodni za nekoliko metaboličkih funkcija.
 • Rooibos se može koristiti i kao dopuna dnevnoj količini kalcijuma, mangana i posebno fluorida, neophodnih za razvoj jakih kostiju i zuba.
 • Rooibos sadrži cink i alfa hidroksi kiseline, koja promoviše zdravu kožu.
 • Rooibos sadrži magnezijum – neophodan za zdrav nervni sistem.
 • S obzirom da  Rooibos ne sadrži oksalne kiseline mogu ga slobodno koristiti ljudi koji pate od kamena u bubregu.
 • Rooibos je odličan kao piće koje gasi žedj.

 

 

Svi ovi navodi služe da bi Vas što bolje informisali, ali ne zaboravite čaj nije lek i u te svrhe ga ne treba koristiti, dovoljna je činjenica da uz šoljicu dobrog ukusa, dobijate i kapljice blagodeti za Vaš organizam.

 

Priprema savršene šoljice Rooibosa ne može biti jednostavnija. Pripremite običan čajnik, isperite ga ključalom vodom da se zagreje. Dodajte izabrani Rooibos čaj, jednu kašiku za svaku šolju čaja i naravno jedna kašika za sam čajnik. Ostavite da odstoji 5 minuta. Čaj je spreman uživajte.
Za razliku od Rooibosa, Greenbush koji potiče od iste biljke je nefermentisani čaj i zadržao je zeleno-braonkastu boju infuziije. Preporuka za sve one koji su uvek spremni da probaju nešto novo.

HONEYBUSH ČAJ

Honeybush čaj

Honeybush ( Cyclopia Intermedia) je  biljka koja cveta na zapadnom rtu u Južnoj Africi. Ova biljka je veoma srodna biljci Rooibos-a, ali za razliku od nje nemoguće je pripitomiti je, zato što raste i sakuplja se isključivo u divljini.

 

Čaj je žarko crvene boje i proizvodi blag, sladak i bogat ukus koji podseća na med, u ovom čaju bi trebalo uživati bez mleka. Šećer se po ukusu može dodati, ali savetujemo da je prirodna slast ovog napitka sasvim dovoljna.

 

Honeybush je napitak bez kofeina, sa prirodno niskim saržajem tanina i zato predstavlja odličan izbor za sve one koji u šoljici čaja uživaju pre odlaska na spavanje.

 

U našoj ponudi možete pronaći aromatizovani Honeybush

1. Orient – sa dodatkom sušene smokve i listića badema. Njegov ukus će probuditi sva Vaša čula.

 

Priprema je jednostavna, za jednu šolju koristite jadnu kašiku čaja, prelijte vrelom vodom, neključalom i ostavite da odstoji 5 minuta.

MATE ČAJ

Mate čaj

Mate je nacionalno piće Južne Amerike i namenjeno je onima koji su spremni da pomeraju granice, koji uvek mogu i očekuju više. Za sve one koji žive ubrzanim ritmom života. Mate je piće slično našem čaju, koje se konzumira uglavnom u Argetini,
Urugvaju, Paragvaju i na jugu Brazila. Infuzija se priprema od suvog lišća i grančica višegodišnjih stabala bijke Yerba Mate. Ovo je biljka tropskih i suptropskih krajeva, koja zahteva visoke temperature, visoku vlažnost i do 1500 mm kišnog taloga godišnje.
Postoji legenda o Gurani Indijancima i njihovom poreklu u šumama Paragvaja. Prema predanju drevni preci Gvarana prešli su ogromno prostranstvo okeana da bi se naselili u Americi. Samo svojim trudom i marljivošću uspeli su da pokore divljinu i od nje stvore svoj dom. Radeći kao zemljoradnici, uspeli su da postanu odlične znatlije, ali je njihovo najznačajinije otkriće vezano za lekovita i medicinska svojstva biljaka. Njima se pripisuje zasluga za žetvu i pripremanje lista sa Yerba Mate biljke. Mate piće se koristilo da obezbedi, zdravlje, vitalnost i dugovečnost.
Više od pića, Mate je postao kultni fenomen u celoj Južnoj Americi. Njegove prednost su očigledne u Buenos Aires-u, gde ljudi tokom celog dana nose svoj Mate sa sobom, na ulici videti gojaznu osobu je zaista prava retkost. Ovde ga nazivaju još i „pićem Bogova“, i već vekovima ga koriste kao piće koje stimuliše um, pojačava imunitet, vrši detoksifikaciju tela, normalizacije krvni pritisak, kontroliše apetit, vraća mladalačku boju kosi, usporava starenje, leči nesanicu u odličan je u borbi protiv umora.
Nemojte ga koristiti ako ste trudni, dojite i imate manje od 18 godina.
Poklanjamo vam interesantne recepte za osvežavajući Mate

 

Mate Limunada
Slatko i osvežavajuće
* 1 šolja tradicionalnog čaja Yerba Mate
* 1 čaša imunade (ili svež limun i zaslađivač po izboru)
* Kocke leda
1. Pripremite Mate
2. Dodajte led da se ohladi, zatim dodajte sok od limuna
Poslužite i uživajte

 

Mate Brusnica i  malina
Slatko, kiselo i  živo
* 1 čaša čaja od  tradicionalne Yerba Mate
* 2 kašike meda ili šećera
* led
* 2 maline
* 1/2 šolje soka od brusnice (ako koristite nezaslađen sok, dodajte još malo meda)
* Limun  ili  koncentrat limuna

1. Pripremite Mate
2. Dodajte med, sok od brusnice i promešajte dok se med ne rastopi
3. Dodatej led i maline
4. Ukrasiti sa limunom i uživajte

 

Ako upotrebite maštu sigurni smo da ćete i vi napraviti svoju kombinaciju Mate napitka.

AROMATIZOVANI ČAJ

Aromatizovani čaj – Za istančan ukus

 

Domovina aromatizovanog čaja je Kina. Za vreme vladavine dinastije Song, negde oko 960 g.n.e. Kinezi su počeli da u specijalnim prilikama konzumiraju čaj tako što su mu dodavali listove jasmina ili cvetove ruže.

 

U Indiji je i danas običaj da se čaj prilikom serviranja obogati začinima kao što su: djumbir, karanfilić ili paprika, dok na istoku primat imaju nana i šafran. Pre otprilike 180 god. svet čaja je postao bogatiji za najprihvaćeniji aromatizovani čaj u Evropi „Earl Grey“- čaj sa aromom bergamota.
Aroma čaj obogaćuje, dajući mu novi, jedinstven i uvek izazovni ukus. Upravo iz ovog razloga kao prirodna aroma se koriste eterična ulja, delovi cveta, voća, povrća i začinski listovi.

 

U industriji čaja danas se koristi isključivo prirodna ili prirodno identična aroma. Prirodno identična aroma poseduje sva hemijska svojstva prirodne arome, kao i identičan ukus i miris.

 

U asortimanu „Small Tree“ pronaći ćete interesantne nove ukuse zelenog, crnog, belog, voćnog čaja i rooibos sa aromom vanile, jagode, pomorandže, višnje, čokolade, ananasa i još dosta drugih.

 

Pomirišite, odaberite, probajte i pronadjite baš Vaš ukus.