O nama - Informacije o kompaniji, kontakt podaci
Proizvodi - Asortiman čajeva Small Tree
O čaju - Istorijat, činjenice, zanimljivosti
Pribor - šoljice, čajnici, kutije, filteri
Pomoć - kada piti čaj, kako izabrati vrstu
Kontakt - lokacija, prodajni objekti

Beli čaj

Crni čaj je u potpunosti fermentisan u toku obrade, zeleni čaj nije fermentisan uopšte. Oolong čaj je polu-fermetisan, znači  negde u sredini. Dakle, šta je onda ”beli čaj”?
Pa, baš kao i drugi čajevi, i beli čaj potiče od biljke čaja Camelliae Sinensis. Za razliku od drugih čajeva, kod belog čaja listovi se beru pre nego što se u potpunosti otvore, dok su pupoljci i dalje prekriveni sitnim, belim dlačicama , kao bela kosa. Otuda i ime ovom čaju. Beli čaj je redji od drugih tradicionalnih čajeva, i iz tog razloga  malo skuplji.

Beli čaj je slično kao i zeleni čaj, prošao kroz vrlo malo obrade i bez fermentacije, ali postoji primetna razlika u ukusu. Većini zelenih čajeva je svojstven karakterističan 'travnati' ukus, ali belom čaju ne. Ukus je slatkast i svetao.
Ako mislite o svom zdravlju, možda ćete želeti da češće konzumirate  bele čajeve. Oni sadrži znatno manje kofeina od ostalih sorti (15mg po serviranju, u odnosu na 40-50mg za crni čaj, i 20-30mg za zeleni). Neke studije su takođe pokazale da je beli čaj sadrži više antioksidanata od zelenog čaja.

Beli čaj je postao poštovan tokom vladavine  kineske dinastije Song (960-1279). Ovaj čaj je bio izbor dvora i dobijen je  kao priznanje za cara. Listovi i pupoljci belog čaja su samleveni u srebrni prah, koji se potom mutio u posudama u toku čajne ceremonije. Ovo je bila inspiracija za čuvenu japansku ceremoniju čaja.
Car dinastije Song je bio poznat po svojoj privrženosti belom čaju. Beli čaj je pronašao put kroz svoju dugu istoriju , do nedavno je bio nepoznat van Kine i Orijenta. Danas je situacija potpuno drugačija, i beli čaj je zbog svih svojih karakteristika pronašao put do potrošača  širom Sveta.
Kao i kod svih čajeva, postoji mnogo varijeteta belog čaj, sa poetskim nazivima kao što su: Beli Božur, Zlatni Mesec, Srebrna Igla i Beli Oblak. Beli čajevi su uglavnom proizvedeni u Kini i Japanu, ali proizvode se i u Darjeeling regionu u Indiji .

^^ Nazad na vrh strane ^^