O nama - Informacije o kompaniji, kontakt podaci
Proizvodi - Asortiman čajeva Small Tree
O čaju - Istorijat, činjenice, zanimljivosti
Pribor - šoljice, čajnici, kutije, filteri
Pomoć - kada piti čaj, kako izabrati vrstu
Kontakt - lokacija, prodajni objekti

Istorijat zelenog čaja

 „Bolje biti tri dana bez hrane nego jedan dan bez čaja“
Kineska poslovica

Legenda  kaže ....nekada davno pre skoro 5000 godina.......u Indiji......princ Dharma koji je lutao Indijom u potrazi za istinom, otišao je u Kinu da oda počast velikom Budi. Za vreme budističke meditacije savladao ga je san. Ogorčen svojom ljudskom slabošću on je odrezao svoje očne kapke (ili možda trepavice) koji su pali na zemlju, pustili korenje i iz njih su iznikli zeleni listići. Dharma ih je probao i osetio do tada nepoznatu svežinu, umor i pospanost su nestali.

Legenda opet  kaže....nekada davno pre skoro 5000 godina........u  Kineskom carstvu.....čovek poznat kao Shien Ne Shei je pronašao biljku, i probao list od nje. On je mislio  da je ukus fantastičan, i odlučio je da proba njenu mešavinu sa vodom. Ukus mu se jako dopao  i smatrao je da  biljka ima lekovita svojstva.
Treća i najpoznatija priča kaže da je 2737 g. pre nove ere kineski car Shen - Nung, koga su držali za vrlo mudrog i radoznalog vladara, otkrio zeleni čaj kakav mi danas poznajemo. Shen Nung je tokom jednog od svojih putovanja prokuvavao vodu za piće, koristeći grane divljeg čaja za potpalu, kada je vetar ubacio nekoliko listova u njegovu posudu. Tada je otkrio da je rezultat te mešavine jedno osvežavajuće piće.

Ne zna se tačno da li se čaj prvo samo žvakao ili pušio, ili se samo koristio kao dodatak jelima. Zna se da se čaj prvo pio pržen, usitnjen u avanu i tada skuvan s pirinčem uz dodatak soli, cimeta, djumbira, luka ili mleka. Posle se upotrebljavalo lišće osušenog čaja samleveno u fini prah koji se ubacivao u vruću vodu kao što mi to danas radimo.
Ni o tome kako se i kada čaj kao takav proširio u Kini, ne zna se mnogo ali se pretpostavlja da su veliki uticaj imali budistički i taoistički kaludjeri. Čaj je u ovim religijama imao široku primenu jer je pomagao tokom meditacije, pošto je poboljšavao koncentraciju i otklanjao umor.
Zbog svoje široke upotrebe u medicinske svrhe, čaj prvo postaje piće bogate klase i privilegovane grupe ljudi, prodajna cena mu je bila izuzetno visoka. Tek nakon pada Mongolskog carstva 1368., u blagodetima čaja počinju da uživaju i široke narodne mase.

Čaj je iz Kine u Japan došao preko budističkog sveštenika Yeiseija koji je u Japanu poznat i kao “otac čaja”.

Arapi su za čaj saznali u  9. veku, a prvi zapis o čaju iz 1285. godine u Evropi vezan je za ime Marka Pola .

U Evropu je stizao preko Portugala, u malim privatnim količinama, ali je tek 1610. jedan holandski brod doneo prvu pošiljku čaja,  i od tada postaje jako popularan.
Drugi evropski dodatak čaju bilo je mleko. Ovaj običaj se pojavio prvo u Francuskoj gde je čaj uživao popularnost medju aristokratijom, da bi dodavanjem mleka što pre rashladili čaj, i sačuvali svoje skupocene porcelanske šoljice od lomljenja.
Engleski “čaj u pet”, koji je više mit nego stvarnost, pojavio se na Engleskom dvoru 1662, posle ženidbe Čarlsa II ćerkom portugalskog kralja Katarinom. Katarina je važila za velikog ljubitelja čaja i sa sobom je ovaj običaj preselila na engleski dvor. Tokom godina u 18. veku zbog niže cene čaj postaje sve dostupniji i siromašnijem sloju stanovništva.

 Rusi također imaju dugu tradiciju pijenja čaja. 1618. godine u kineskoj ambasadi u Moskvi, caru Alekseju je poslužen ovaj napitak. U početku je bio skup, jer su ga specijalnim karavanima dovozili iz Kine, ali do kraja 18. veka svaka ruska kuća imala je samovar, vrstu velikog čajnika iz koga se ceo dan pio čaj. Rusi su oduvek pili jak čaj, zaslađen šećerom, medom ili džemom, a nakon vodke, čaj je drugo rusko nacionalno piće.

"Nebo modernog čovečanstva zaista je slomljeno u kiklopskoj borbi za bogatstvo i moć.Svet tumara u senkama egoizma i vulgarnosti. Znanje se kupuje kroz rdjavu savest, čovekoljublje se pokazuje radi koristi........zato popijmo šolju čaja. Sanjajmo o prolaznosti i zadržimo se u divnoj ludosti stvari."
Kakuza Okakura

^^ Nazad na vrh strane ^^