O nama - Informacije o kompaniji, kontakt podaci
Proizvodi - Asortiman čajeva Small Tree
O čaju - Istorijat, činjenice, zanimljivosti
Pribor - šoljice, čajnici, kutije, filteri
Pomoć - kada piti čaj, kako izabrati vrstu
Kontakt - lokacija, prodajni objekti

Žuti čaj

Žuti čaj spada u grupu retkih čajeva, koji polako dobija priznanje u zapadnim zemljama.  Ova čaj se proizvodi jedino u Kini, gde je njegova proizvodnja dugogodišnja tradicija.

Kao što ime sugeriše, žuti čaj je zlatno-žutog izgled, kako u fazi pre pripreme, tako i sama infuzija. Uprkos boji, žuti čaj ima isto  dejstvo antioksidanta kao i zeleni  čaj, ali nema jake "travnate" arome koju mnogi mogu naći kao zamerku zelenom čaju.
Prvo, treba imati na umu da postoje dve vrste čaja, koji se naziva "žuti čaj":
Prvi je pravi žuti čaj, koji je žut po izgledu i posebno napravljen za uklanjanje “travnatog “ukusa zelenih čajeva.
Drugi "žuti čaj” je dobio naziv jer su ga kineski Imperatori dobijali od seljaka na ime danka.Žuta boja je kraljevska, a sav čaj koji je plaćen kao danak je popularno nazvan "žuti čaj".
Predmet našeg interesovanja je pravi žuti čaj.
Žuti čaj je čaj koji je fermentisan, tj. oksidirao je duže nego zeleni čaj, ali ne i potpuno kao crni ili oolong čaj. Faza sušenja je sporija, vlaga iz lista se sporije gubi i listovi ostaju žute boje.
S obzirom da  žuti čaj vodi poreklo od Camellia Sinensis, iste biljke kao i svi drugi čajevi (crni, zeleni, oolong, Pu-erh i beli čaj) i za njega se vezuju pozitivna svojstva.
Da biste pripremili ukusan žuti čaj, poterebno je da vodu dovedete do ključanja, i ostavite da se ohladi do 80°C. Za jednu šolju potrebna je jedna kašičica čaja (2-3g), i ostavite da odstoji od 1 do 3 min., u zavisnosti od jačine čaja koju preferirate.
Za vas smo izdvojili Huang Xiao Tea iz Kine.  Čaj čija je receptura davno izgubljena , pa ponovo otkrivena 1970. Čaj je vrhunskog kvaliteta.

^^ Nazad na vrh strane ^^