O nama - Informacije o kompaniji, kontakt podaci
Proizvodi - Asortiman čajeva Small Tree
O čaju - Istorijat, činjenice, zanimljivosti
Pribor - šoljice, čajnici, kutije, filteri
Pomoć - kada piti čaj, kako izabrati vrstu
Kontakt - lokacija, prodajni objekti

Rooibos čaj

Ovaj čaj vodi poreklo od listova  žbunaste Rooibos biljke ( Afrrički crveni žbun) koja se uglavnom gaji u okolini Sederberg planine u južnoj Africi, 200 km. severno od Cape Town-a. Rooibos biljka je dobro prilagođena surovim uslovima ovog regiona, gde temperatura padne na nula stepeni Celzijusovih tokom zimskih meseci, a tokom leta na visini poraste i do 48 stepeni.

Još su davne 1770.god., istraživači zabeležili da domoroci pripremaju ukusan, aromatičan čaj, od neobične Rooibos biljke igličastih listova (Aspalathus Linearis). Da bi se dobio čaj domoroci  beru listove, seckaju ih sekirama, a zatim ih  usitnjavaju čekićima, ostavljajući ih da na gomilama i vlaže vodom da bi započeo proces fermentacije. Nakon toga listovi se na Suncu suše.

Ovaj recept koji datira od davnina , zadržao se i do danas, ali je sam postupak olakšan savremenim mašinama.

Godine 1904, Bendžamin Ginsberg, ruski imigranti i pionir u toj oblasti, zainteresovao se za Rooibos i  počeo je da trguje sa ljudima iz planina. Činjenica da je Ginsberg potomak porodice koja je bila u industriji čaja u Evropi već vekovima, bila je dobra pozadina i davala mu je neophodno iskustvo da  na tržište plasira ovaj novi "Planinski čaj“.

#Rooibos je potpuno čist i prirodan, ne sadrži nikakve aditive, konzervanse ili boje.
# Rooibos je bez kofeina.
# Rooibos sadrži snažne antioksidanse
# Rooibos se preporučuje za osobe koje muči razdražljivost, glavobolja, poremećaj spavanja, nesanica, nervna napetost, blaga depresija ili hipertenzija.
# Rooibos pomaže kod problema sa želudcem i  želudačnom kiselinom.
# Rooibos ima anti-grčevita svojstva, i može se koristiti za umirenje grčeva u stomaku i kolika kod beba.
# Rooibos pomaže kod alergije i astme.
# Rooibos ima umirujuće dejstvo na kožu, oslobađa od svraba i iritacije kože ,kao što su ekcemi, osip i akne, kada se direktno primeni na zahvaćenu površinu.
# Rooibos sadrži prirodne kalorije  bez zaslađivača, i zato je umirujuće piće za ljude na ograničenoj ishrani.
# U Rooibos-u je nizak sadržaj tanina
# Rooibos sadrži gvožđe, kalijum i bakar - minerale koji su neophodni za nekoliko metaboličkih funkcija.
# Rooibos se može koristiti i kao dopuna dnevnoj količini kalcijuma, mangana i posebno fluorida, neophodnih za razvoj jakih kostiju i zuba.
# Rooibos sadrži cink i alfa hidroksi kiseline, koja promoviše zdravu kožu.
# Rooibos sadrži magnezijum - neophodan za zdrav nervni sistem.
# S obzirom da  Rooibos ne sadrži oksalne kiseline mogu ga slobodno koristiti ljudi koji pate od kamena u bubregu.
#Rooibos je odličan kao piće koje gasi žedj.

Svi ovi navodi služe da bi vas što bolje informisali, ali ne zaboravite čaj nije lek i u te svrhe ga ne treba koristiti, dovoljna je činjenica da uz šoljicu dobrog ukusa, dobijate i kapi blagodeti za vaš organizam.

Priprema savršene šoljice Rooibosa ne može biti jednostavnija. Pripremite običan čajnik, isperite ga sa ključalom vodom da se zagreje. Dodajte   izabrani Rooibos čaj, jednu kašiku za svaku šolju čaja, i naravno jedna kašika za sam čajnik. Ostavite da odstoji 5 minuta.Čaj je spreman uživajte.
Za razliku od Rooibosa, Greenbush koji potiče od iste biljke je nefermentisani čaj i zadržao je zeleno-braonkastu boju infuziije. Preporuka za sve one koji su uvek spremni da probaju nešto novo.

^^ Nazad na vrh strane ^^