O nama - Informacije o kompaniji, kontakt podaci
Proizvodi - Asortiman čajeva Small Tree
O čaju - Istorijat, činjenice, zanimljivosti
Pribor - šoljice, čajnici, kutije, filteri
Pomoć - kada piti čaj, kako izabrati vrstu
Kontakt - lokacija, prodajni objekti

Oolong

Oolong “sagorevač masti” ili  “ Vu Long” kako je drugi naziv za ovaj čaj. Oolong čaj nije imao  nikakve veze sa zmajevima, već je dobio ime po svom pronalazač Vu Liang.

Za ovaj čaj vezana je interesantana priča o njegovom poreklu.
Vu Liang se jednoga dana posle berbe čaja vraćao kući, noseći nakupljeni teret na ledjima ugledao je jelena .On je zastao da ubije životinju i ponese je kući.Kada je stigao kući bio je zauzet pripremanjem jelena, i sasvim je zaboravio da osuši svoj dragoceni čaj.
Do vremena kada se setio čaja prošlo je nekoliko dana,i  čaj je počeo da menja boju - on je bio zabrinut da mu čaj nije propao, ali ne želeći da baci svoje blago, svejedno je završio sa pripremom čaja. Kada je konačno bio gotov,  pripremio je sebi šolju i utvrdio da je naišao na ukus ravan senzaciji. Na njegov iznenađujući novi čaj bio je mekši i aromatičniji, od svega što je ranije okusio.
Kada je napravio čaj za svoje komšije svi su želi da znaju kako mu  je to uspelo, a on je bio srećan da podeli svoju tehniku. Nedugo potom Vu-Liangov čaj je postao poznat širom pokrajine. Širom Kine pričalo se o novom čaju koji je postao poznat kao Vu-Long cha, ili Black Dragon tee.

Kada biste mogli da krenete od zelenog ka crnom čaju ,negde na pola puta biste se sreli sa polu-fermentisanim čajem koji nazivamo Oolong. Zadržao je svežinu zelenog čaja, i bogatstvo crnog u skoro savršenom balansu.
Ovaj čaj se uzgaja u izuzetno uskom pojasu Kine, u provincijama Fujian i Guandong, kao i na ostrvu Tajvan.
Listići čaja ne smeju biti premladi niti prestari i odmah nakon branja se izlažu direktnoj sunčevoj svjetlosti, a potom puštaju da svenu. Tako omekšali listovi tresu se u košarama od bambusa dok im vrhovi ne ispucaju. Nakon toga suše se u hladovini. Proces protresanja i sušenja uzastopno se ponavlja više puta, pri čemu popucali rubovi listova usled fermentacije postaju crveni, dok centralni deo listova ostaje zelen. Postupak se ponavlja dok ne fermentira 20% površine lista, za tzv. zeleni Oolong, odnosno 60%, za klasični Oolong čaj. Kada je postignuta željena faza fermentacije, proces se odmah zaustavlja prženjem listova na visokoj temperaturi.

Oolong čaj se konzumira u zemljama jugoistočne Azije i  Japanu gde je izuzetno cenjen. Postoje stotine vrsta Oolong čajeva koji su klasifikovani prema grmu čaja, sezoni žetve i regionu gajenja. Svaki region u kome se gaju Ooolong ima svoju jedinstvenu aromu i tradiciju proizvodnje koja se  razlikuje od drugog  regiona.

Oolong čaj bi trebalo preliti vodom koja je samo stidljivo proključala, oko 90 °C. Tradicionalni kineski način pripreme je poznat kao gongfu cha, gde gongfu (isto kao i "Kung Fu", samo pišu različito) znači otprilike "mnogo posla ' i” cha “je čaj .
Ovo podrazumeva punjenje veoma malih čajnika (tradicionalno izrađenih od neglazirane gline)do trećine sa suvim lišćem čaja. Čajnik se prvo napuni sa toplom vodom i odmah isprazni, da se 'probudi' čaj i isperu moguće nečistoće. Potom se ponovo napuni i ostavi se vrlo kratko vreme, pre nego što se sipa u  male čaše za posluživanje. Čaj može biti prelivan sa toplom vodom nekoliko puta, ukus svake infuzije se suptilno razlikuje od predhodne, i mnogi ljudi, čak više vole drugu infuziju više nego prvu, zbog manjeg sadržaja kofeina.
Ako do sada niste  pravi je trenutak da probate neki od Oolong čajeva iz naše ponude.

^^ Nazad na vrh strane ^^