O nama - Informacije o kompaniji, kontakt podaci
Proizvodi - Asortiman čajeva Small Tree
O čaju - Istorijat, činjenice, zanimljivosti
Pribor - šoljice, čajnici, kutije, filteri
Pomoć - kada piti čaj, kako izabrati vrstu
Kontakt - lokacija, prodajni objekti

Zašto baš zeleni čaj

Da li ste ikada razmišljali da umesto svoje jutarnje šoljice crne kafe popijete zeleni čaj? Možda ste mislili da je suviše egzotično, ili niste bili sigurni da bi vam ukus zaista odgovarao? Vreme je da konačno uradite nešto dobro za svoj organizam i počnete sa svakodnevnim konzumiranjem zelenog čaja. Sa svakom popijenom šoljicom zelenog čaja znaćete da ste uradili nešto stvarno dobro za sebe.

Mnogi ljudi danas čuli su da zeleni čaj koristi poboljšanju ukupnog zdravlja, ali ne znaju baš puno o tome. Nakon što naučite sve zdravstvene prednosti zelenog čaja, imaćete potpuno drugačiji osećaj svaki put kada ga pijete. Naučićete ne samo da uživate u ukusu, nego i da vaše „JA“ dobije moralnu satisfakciju znajući da radite nešto dobro i izuzetno zdravo za svoje telo. Da bi ste i Vi imali ovakav osećaj, evo beneficija koje dobijate dok pijuckate ukusnu šoljicu zelenog čaja .

Zeleni čaj sadrži anti-oksidante koji:

1. Pomažu u prevenciji kancera - antioksidans poznat kao "epigallocatechin gallate" (EGCG) je najmanje 100 puta efikasniji od vitamina C i 25 puta efikasniji od vitamina E u zaštiti ćelija od štetnih uticaja. Neverovatna stvar u tome je da EGCG ne samo da inhibira rast ćelija raka, on takodje ubija već bolesne ćelije a da pri tom ne šteti zdravim.
2. Snižavaju  loš holesterol - poznat kao LDL, a poboljšava odnos dobrog holesterola HDL.
3. Zaustavljaju  neprirodno zgrušavanje krvi - koje može dovesti do tromboze. Nije potrebno napominjati da tromboza u velikom broju slučajeva dovodi do infarkta.
4. Snižavaju  visok krvni pritisak - potiskujući angiotenzin II koji izaziva suženje krvnih sudova i dovodi do pojave visokog krvnog pritiska.
5. Snižavaju nivo šećera u krvi - polifenoli i polisaharidi su dva glavna antioksidansa  koji su posebno efikasni u smanjivanju nivoa šećera u krvi.
6. Štite jetru od toksina - kao što su alkohol i hemikalije u duvanskom dimu.
7. Promovišu oralno zdravlje - suzbija proces formiranja zubnih naslaga i uništava bakterije koje formiraju kamenac. Takođe, uništava bakterije koje uzrokuju loš dah, tako da posle jela predlažemo da popijete šolju zelenog čaja.
8. Uništavaju  slobodne radikale koji uzrokuju starenje
9. Zeleni čaj podstiče vaš imunološki sistem - zbog svoje visoke koncentracije polifenola i flavonoida.
10. Poseduje antibakterijska i antivirusna svojstva- nedavne studije pokazuju da zeleni čaj inhibira širenje bolesti prehlade i gripa ubrzava oporavak od njih. Takođe, ubija sedam vrsti bakterija koje dovode do  trovanja hranom, uključujući Clostridium, botulus i Staphilococcus (što ga čini dobrim u  tretmanu za diajreju).
11. Pomaže vašem telu da održi zdrav balans tečnosti i oslobodi  se umora i stresa čiji je čest uzročnik dehidratacija.
12.Blokira glavne receptore koji izazivaju alergijsku reakciju.
13. Ubrzava metabolizam,  pomaže u procesu sagorevanja kalorija i koristi se kao važan deo zdrave ishrane.

Svi ovi navodi su rezultat dugogodišnjih ispitivanja o zelenom čaju.
Najbolji način da se sačuvaju  svi benefiti koje čaj ima u sebi  je da se koristi svež, odmah nakon pripreme. Svi čajevi bez kofeina, flaširani ili instant čajevi će vam dati vrlo malo prirodnog zdravlja. Najbolje ja da vaša šoljica čaja odstoji par minuta pre nego što je popijete.
Zeleni čaj ima i neke neželjene efekte. Većina njih su rezultat kofeina.
Ali uvek treba imati u vidu da čak i najzdravija stvar na svetu može da se pretvori u otrov ako se sa njenom upotrebom pretera. Zeleni čaj sadrži puno antioksidanata koje su vašem telu toliko potrebni, ali ako preterate sa njegovom upotrebom možete izazvati efekat bumeranga.
Koristite zdrav razum i vrlo je verovatno da nikada neće morati da iskusite neželjena dejstva zelenog čaja.
Samo bismo vam skrenuli pažnju, da bez obzira na sve benefite koje sa sobom nosi, čaj nije lek i ne može biti korišćen u te svrhe, osim ako lekar tako ne odredi.

^^ Nazad na vrh strane ^^