O nama - Informacije o kompaniji, kontakt podaci
Proizvodi - Asortiman čajeva Small Tree
O čaju - Istorijat, činjenice, zanimljivosti
Pribor - šoljice, čajnici, kutije, filteri
Pomoć - kada piti čaj, kako izabrati vrstu
Kontakt - lokacija, prodajni objekti

Dobro je znati

Postoji veliki broj ljudi koji početak svog radnog dana  ne bi mogli ni da zamisle bez šoljice ukusnog napitka, koji će pokrenuti sva njihova čula  i udahnuti im potrebnu energiju. Naš predlog je da šoljicu kafe zamenite šoljicom čaja a evo i zašto.

Čaj kao i kafa sadrži alkaloid,  tein ali  njegov uticaj na čoveka je  potpuno drugačiji, od uticaja kofeina iz kafe.
Kofein u osnovi utiče na kardiovaskularni sistem, dok tein utice na centralni nervni sistem.I dok vas kofein naglo podize,ali na kratko,tein vas  blaže razbudjuje ali vam daje mogućnost da duže vreme budete koncentrisani. Zato je čaj napitak koji vas okrepljuje a ne razdražuje .

  Obično šolja zelenog čaja sadrži oko 30 mg kofeina. Međutim, zeleni čaj ima mnogo blaži uticaj na telo nego kafa ili crni čaj. Protok kofeina u krvi je sporiji usled sadržaja tanina i daje vam više energije tokom dužeg vremenskog perioda. Takođe ne ubrzava rad srca tako drastično kao što to čini kafa.

Kao i u svemu drugom, tako ne treba biti neumeren ni kad je zeleni čaj u pitanju, ne preporučuje se prekomerno konzumiranje zelenog čaja. Obično preporuka je 3 do 4 šolje čaja dnevno.

Ako pijete više od 5 do 6 šoljica zelenog čaja dnevno može doći do nesanice, nepravilnog rada srca, vrtoglavice, dijareje, povraćanja, glavobolje, gubitka  apetita ili nekih drugih sporednih efekata.

Trebalo bi da koristite zeleni čaj oprezno ukoliko imate slabo srce, bolesti bubrega, osetljiv stomak, tendenciju ka anksioznosti ili napadima panike.

Ako ste trudni trebalo bi da ograničite unos zelenog čaja na 3 šoljice ili se prebacite na suplement zelenog čaja.  U slučaju da konzumirate više od 6 šoljica zelenog čaja dnevno možete da povećate rizik od pobačaja u prvom ili drugom tromesečju trudnoće.

Ako trenutno dojite sugerisali bismo vam da koristite samo suplement zelenog čaja, jer kofein može da utiče na san vašeg deteta.  

^^ Nazad na vrh strane ^^